Ucierana babka z makiem
Przepis na blaszkę o średnicy 22 cm
- 250 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 250 g cukru do wypieków
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciasta śmietankowy lub waniliowy
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masła przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, aromat i mleko cały czas miksując. Do reszty składników dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszając łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. W tej temperaturze ciasto pieczemy 20 minut po czym temperaturę zwiększamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i wyjmujemy z foremki ( ja wyjęłam od razu i babka popękała). Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

babka z makiem

babka z makiem