Piernik z jabłkiem
Przepis na formę 12×22 cm
- 250 g mąki
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jabłka
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki gorącej wody
- 100 g masła
Jajko ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy kakao i przyprawę do piernika i dalej miksujemy. Dodajemy resztę składników, miksujemy do uzyskania jednolitej masy i na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą po czym wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika piernik polewamy polewą czekoladową.
Polewa: Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy rozdrobione masło i przesiane kakao mieszając aby nie powstały grudki. Po zdjęciu z ognia polewa jest gotowa do użycia.

piernik z jabłkiem

piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem,