Jesteś tutaj: Strona główna > Boże Narodzenie > Piernik z jabłkiem

Piernik z jabłkiem

Przepis na formę 12×22 cm

babka żytnia z jabłkami

Piernik z jabłkami

  • 250 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1-2  łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 100 g masła

Jajko ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy kakao i przyprawę do piernika i dalej miksujemy. Dodajemy resztę składników, miksujemy do uzyskania jednolitej masy i na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą po czym wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika piernik polewamy polewą czekoladową.

Polewa: Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy rozdrobione masło i przesiane kakao mieszając aby nie powstały grudki. Po zdjęciu z ognia polewa jest gotowa do użycia.

piernik z jabłkiem

piernik z jabłkiem

piernik z jabłkiem

piernik z jabłkiem

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (9 votes cast)
Piernik z jabłkiem, 4.9 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013