Jesteś tutaj: Strona główna > Boże Narodzenie, desery > Pierniczki nadziewane dżemem

Pierniczki nadziewane dżemem

Przepis na ok. 30 pierniczków

pierniki z dżemem

pierniki z dżemem

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • dżem do nadziewania
  • Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru+ 2-3 łyżki soku z cytryny

Do garnuszka wrzucamy 2 łyżki cukru i podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając do powstania karmelu. Dodajemy 70 ml wody i ciągle mieszając rozpuszczamy karmel. Do garnuszka dodajemy miód, przyprawę do piernika i resztę cukru i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Mieszankę studzimy i dodajemy do reszty składników. Ciasto zagniatamy lub wyrabiamy mikserem ( ma mieć konsystencję plasteliny) po czym odstawiamy na kilkanaście minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego , spłaszczamy, nadziewamy dżemem, zlepiamy i formujemy kulki. Pierniczki układamy w centymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzałki góra-dół. Pierniczki pieczemy 15-20 minut. Po wyjęciu pierniczków z piekarnika polewamy je lukrem ( cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, jeżeli jest za gęsty dodajemy więcej soku) i ozdabiamy według uznania. Pierniczki możemy przechowywać w puszce obsypanej cynamonem.

pierniki z dżemempierniki z dżemem

pierniki z dżemem

pierniki z dżemem

pierniki z dżemem

pierniki z dżemem

pierniki z dżemem

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Pierniczki nadziewane dżemem, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013