Jesteś tutaj: Strona główna > Boże Narodzenie > Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

Produkty:

makaowiec

makaowiec

  • 400 g mielonego maku
  • 5 startych na grubych oczkach jabłek
  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 4 łyżki kaszy manny ( ewentualnie bułki tartej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • bakalie ( niekoniecznie)

 

 

makaowiec

makaowiec

Ciasto: 1/3 kostki masła, 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, pół łyżeczki proszku do pieczenia, mąka pszenna ile się wchłonie

Składniki na spód ciasta ugniatamy dosypując stopniowo mąkę tak aby uzyskać jednolite odchodzące od rąk ciasto, które wykładamy w tortownicy.

żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, mak , jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Masę delikatnie mieszamy ( możemy dodać bakalie) i wylewamy na spód ciasta. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. godziny. Po włożeniu patyczka ciasto powinno być suche. Wierzch makowca możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Możemy zrobić także wersję bez kruchego spodu. Wtedy dół tortownicy natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę makową.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (13 votes cast)
Makowiec na kruchym spodzie, 4.5 out of 5 based on 13 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

2 Komentarze do wpisu “Makowiec na kruchym spodzie”

  1. Czesia pisze:

    dobry wieczór jaka jest wielkość blaszki na ten makowiec Bardzo proszę o podanie wymiarów.Pozdrawiam

    • Diana pisze:

      Może Pani użyć blaszki 35×25 lub trochę większej wtedy będzie tylko różnica w wysokości ciasta. Dobra będzie także tortownica. Pozdrawiam i życzę smacznego.

DianaGotuje.pl 2013