Jesteś tutaj: Strona główna > Boże Narodzenie, ryby > Karp smażony

Karp smażony

Przepis na 6 porcji

smażony karp

smażony karp

  • 2 płaty filetów z karpia
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • olej

Karpia parę godzin przed smażeniem myjemy, oczyszczamy z łusek i wkładamy do naczynia obłożonego pokrojoną w plastry cebulą i cytryną aby pozbyć się posmaku mułu. Przed smażeniem karpia opłukujemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem po czym panierujemy: obtaczamy w mące następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej. Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju najpierw skórą do dołu do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.

smażony karp

smażony karp

smażony karp

smażony karp

smażony karp

smażony karp

przygotowanie karpia

przygotowanie karpia

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (7 votes cast)
Karp smażony, 4.6 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Jeden komentarz do wpisu “Karp smażony”

  1. Merry pisze:

    tradycja, uwielbiam taką rybkę :-)

DianaGotuje.pl 2013