Karp smażony
Przepis na 6 porcji
- 2 płaty filetów z karpia
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól
- pieprz cytrynowy
- 2 cebule
- 1 cytryna
- olej
Karpia parę godzin przed smażeniem myjemy, oczyszczamy z łusek i wkładamy do naczynia obłożonego pokrojoną w plastry cebulą i cytryną aby pozbyć się posmaku mułu. Przed smażeniem karpia opłukujemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem po czym panierujemy: obtaczamy w mące następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej. Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju najpierw skórą do dołu do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.

smażony karp

smażony karp

smażony karp

przygotowanie karpia
Karp smażony,
Zobacz podobne przepisy
loading...
tradycja, uwielbiam taką rybkę