Jesteś tutaj: Strona główna > Boże Narodzenie, ryby > Karp pieczony z pomidorami i oliwkami

Karp pieczony z pomidorami i oliwkami

Przepis na 4 porcje

karp pieczony

karp pieczony

  • 2 płaty filetów z karpia
  • 3-4 marchewki
  • biała część pora
  • 2 duże pomidory
  • 4 łyżki zielonych oliwek
  • 1-2 łyżek kaparów
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa
  • ocet balsamiczny cytrynowy lub gruszkowy
  • cytryna i 2 cebule do przygotowania karpia

Karpia parę godzin wcześniej myjemy, oczyszczamy z łusek i obkładamy pokrojoną cebulą i cytryną aby pozbyć się posmaku mułu. Karpia myjemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem i układamy w żaroodpornym naczyniu skórą do dołu. Pomidory obieramy ze skórek i nasion ( możemy też zostawić) i kroimy w ćwiartki. Marchewki kroimy w cienkie plastry i razem z pomidorami, pokrojonym w krążki porem, kaparami i pokrojonymi w plasterki oliwkami dodajemy do ryby. Całość delikatnie skrapiamy oliwą lub jak ktoś woli białym winem, zakrywamy naczynie folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 do 40 minut grzałki góra dół. Parę minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i włączamy opcję grill i trochę podpiekamy całość. Po wyłożeniu ryby na talerz skrapiamy wszystko delikatnie octem balsamicznym. Tak przygotowany karp jest soczysty i dużo mniej tłusty niż tradycyjny pieczony.

karp pieczony

karp pieczony

karp pieczony

karp pieczony

karp pieczony

karp pieczony

karp pieczony

karp pieczony

karp pieczony

karp pieczony

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (7 votes cast)
Karp pieczony z pomidorami i oliwkami, 4.9 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Jeden komentarz do wpisu “Karp pieczony z pomidorami i oliwkami”

  1. Merry pisze:

    Koniecznie muszę w tym roku zrobić takiego karpia, pychota :-)

DianaGotuje.pl 2013