Drożdżówki z serem,cynamonem i owocami
Przepis na ok. 15 drożdżówek
- 600 g mąki pszennej +/- 8 łyżek
- 45 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
Farsz:
- cynamon
- kubek ok. 400g sera waniliowego z rodzynkami ( do kupienia w lidlu)
- owoce odciśnięte z soku np. truskawki, maliny czy jagody
Mąkę z solą i cukrem wrzucamy do miski. Mleko podgrzewamy z masłem aby się rozpuściło i jak będzie ciepłe dodajemy drożdże i mieszając rozpuszczamy je w mleku. Mleko z drożdżami, masłem i jajkami dodajemy do suchych składników i całość miksujemy hakiem do uzyskania jednolitego elastycznego i odchodzącego od rąk ciasta ( dlatego przy mące napisałam +/- 8 łyżek ponieważ przy 600 g moje ciasto było w dalszym ciągu klejące dlatego po zmiksowaniu dodajemy po 1 łyżce ciągle sprawdzając konsystencję ciasta- ma być puszyste i nieklejące). Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odkładamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm. Powstały placek posypujemy cynamonem, smarujemy serem z rodzynkami i posypujemy owocami odciśniętymi z kompotu lub soku np. truskawki. Ciasto zwijamy w rulon po czym odkrawamy kawałki o grubości ok. 3 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim drożdżówki zachowując niewielkie odstępy. Bułki smarujemy wodą, posypujemy cukrem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 min po czym wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika opcja góra dół. Po paru minutach bułki najlepiej przykryć folią do pieczenia aby się nie spalały. Po ostygnięciu drożdżówki trzymamy w zamkniętym woreczku aby się nie zsychały.

drożdżówki z serem, cynamonem i owocami

drożdżówki z serem, cynamonem i owocami

drożdżówki z serem, cynamonem i owocami

drożdżówki z serem, cynamonem i owocami
Drożdżówki z serem,cynamonem i owocami,