Jesteś tutaj: Strona główna > Boże Narodzenie > Ciasteczka piernikowe

Ciasteczka piernikowe

Przepis na 2 blaszki pierniczków

pierniczki

pierniczki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 200 g miodu ( 5 czubatych łyżek)
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1-2 jajka

 

Masło roztapiamy w garnuszku i dodajemy miód i przyprawę do piernika. Mieszamy i wlewamy do mąki. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy jednolite ciasto, które chowamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy ciastka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut aż ciastka się nie zrumienią. Druga blaszka piecze się już krócej ok. 10 minut. Ciastka po wystudzeniu możemy przybrać lukrem bądź czym chcemy. Jeżeli lubimy miękkie pierniczki musimy je schować do puszki na parę dni aby zmiękły.

pierniczki

pierniczki

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (26 votes cast)
Ciasteczka piernikowe, 4.2 out of 5 based on 26 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013