Jesteś tutaj: Strona główna > Boże Narodzenie > Boczek pieczony

Boczek pieczony

Produkty:

pieczony boczek

pieczony boczek

  • płat surowego boczku ( taki, który można zawinąć)
  • 2 główki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • musztarda
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • zioła prowansalskie

Boczek nacieramy sola, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem wymieszanym z oliwą. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia boczek posypujemy ziołami, smarujemy po wewnętrznej stronie musztardą i zawijamy w rulon, który wiążemy sznurkiem. Wkładamy do folii do pieczenia z listkami laurowymi i zielem angielskim i pieczemy w 200 stopniach ok. 2h tak aby mięso było miękkie. Jeżeli chcemy aby skórka była przypieczona po wyjęciu z folii pieczemy jeszcze parę minut do przyrumienienia. Tak przygotowany boczek jest kruchy i bardzo aromatyczny.

pieczony boczek

pieczony boczek

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Boczek pieczony, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013