Jesteś tutaj: Strona główna > dania główne > Sznycle z szynki z sosem z podgrzybków

Sznycle z szynki z sosem z podgrzybków

Przepis na 4 porcje

szynka z podgrzybkamiszynka z podgrzybkami

szynka z  z podgrzybkami

  • 4 sznycle z szynki wieprzowej
  • 400 g podgrzybków ( najlepiej kupować jak są najtańsze i mrozić)
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego

Sznycle obsypujemy solą, pieprzem i nacieramy czosnkiem. Na rozgrzany olej kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony po czym podlewamy wodą . Kiedy sznycle będą półmiękkie a woda odparuje dodajemy mało, pokrojoną w piórka cebulę i  pokrojone w kostkę grzyby i wszystko podsmażamy tak aby cebula się zeszkliła. Ponownie podlewamy mięso wodą tak aby było przykryte , dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i dusimy mięso pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec dodajemy do sosu śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i odparowujemy sos aż zgęstnieje. Podajemy z gnocchi , makaronem lub ziemniakami.

szynka z podgrzybkamiszynka z podgrzybkami

szynka z podgrzybkami

szynka z podgrzybkami

szynka z podgrzybkami

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (10 votes cast)
Sznycle z szynki z sosem z podgrzybków, 4.8 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013