Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Kapuśniak z kiszonej kapusty na wieprzowinie

Kapuśniak z kiszonej kapusty na wieprzowinie

Przepis na ok. 6 porcji

kapuśniak

kapuśniak

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 wędzone żeberka
  • 0,5 kg schabu lub szynki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 pietruszka i kawałek selera
  • 4 pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki kminku
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka jarzynki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • oliwa
  • 1/2 pęczka koperku

Żeberka wkładamy do 5l garnka, schab kroimy w sporą kostkę i dodajemy do żeberek razem z selerem i pietruszką . Marchewkę kroimy w kostkę razem z ziemniakami i jarzynką i dodajemy do reszty. Całość zalewamy zimną wodą tak aby było jej raz tyle co produktów, dodajemy listki i ziele angielskie i całość gotujemy aż mięso zmięknie po czym żeberka obieramy a mięso wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku ( jeżeli ktoś woli mniej kwaśny kapuśniak to kapustę przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się soku) i szatkujemy. Kapustę wrzucamy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami bez skóry czosnkiem, dodajemy kminek i jak ktoś lubi poszatkowany koperek i gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na sam koniec dodając mąkę aby zrobić zasmażkę, którą dodajemy do kapuśniaka ( w wersji mniej kalorycznej pomijamy zasmażkę). Doprawiamy wszystko solą i pieprzem lub jak ktoś woli kostką rosołową czy też jarzynką. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.

kapuśniak

kapuśniak

kapuśniak

kapuśniak

kapuśniak

kapuśniak

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Kapuśniak z kiszonej kapusty na wieprzowinie, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

2 Komentarze do wpisu “Kapuśniak z kiszonej kapusty na wieprzowinie”

  1. tuna pisze:

    Chyba zaszła jakaś pomyłka SCHAB LUB SZYNKA do kapusty ???
    O zgrozo jeszcze czegos takiego nie widziałam :) I to ma być tanie gotowanie

    • Diana pisze:

      To teraz Pani widzi:-) 0,5 kg schabu kosztuje 7 zł co w przeliczeniu na 6 porcji daje nam koszt 1,16 na porcję więc chyba przyzwoicie a miska takiej zupy ze świeżym pieczywem zastępuje nam 2 danie, ponieważ jest to zupa bardzo sycąca dlatego zanim zaczniemy coś negować najpierw proszę dokładnie obliczać koszt 1 porcji. Pozdrawiam :-)

DianaGotuje.pl 2013