Jesteś tutaj: Strona główna > z królika > Królik duszony w porach

Królik duszony w porach

Przepis na 4-5 porcji

królik w porach

królik w porach

  • Tuszka królika ( teraz w lidlu 17 zł za kg)
  • 3 białe części pora
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki masła
  • oliwa

Królika porcjujemy, posypujemy solą i pieprzem po czym obtaczamy w mące. Na rozgrzaną oliwę układamy królika i podsmażamy na złoto z każdej strony. Królika zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i przykrywamy. Na patelni po króliku podsmażamy pokrojonego w plasterki pora z tartą na grubych oczkach marchewką i wyciśniętym czosnkiem. Kiedy warzywa zrumienią się dolewamy wody tak aby było jej 3 razy tyle co warzyw, dodajemy królika i całość dusimy pod przykryciem aż królik będzie miękki w razie potrzeby podlewając sos wodą. Kiedy mięso zmięknie odparowujemy sos i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i masłem. Podajemy z kluseczkami, ziemniakami lub pieczywem. Zamiast królika możemy użyć kurczaka najlepiej bez skóry np. podudzi.

królik w porach

królik w porach

królik w porach

królik w porach

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (13 votes cast)
Królik duszony w porach, 4.3 out of 5 based on 13 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

2 Komentarze do wpisu “Królik duszony w porach”

  1. sałatka pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

  2. Wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… :)

DianaGotuje.pl 2013