Jesteś tutaj: Strona główna > zapiekanki > Kabaczki zapiekane z farszem mięsnym na beszamelu

Kabaczki zapiekane z farszem mięsnym na beszamelu

Przepis na 6-9 porcji

kabaczek zapiekany z farszem mięsnym

kabaczek zapiekany z farszem mięsnym

  • 3 duże kabaczki
    0,5 kg mięsa mielonego ( wieprzowe lub wołowe)
    2 puszki pomidorów
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    400 g pieczarek
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła
    2 szklanki mleka
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 płaska łyżeczka suszonego oregano
    1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
    parę listków świeżej szałwii ( nie jest konieczne)
    sól
    pieprz
    czerwona papryka w proszku
    oliwa
    tarty ser mozzarella lub parmezan

1. Farsz mięsny : Cebulę kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy lekko podsmażamy po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy aż pieczarki lekko się zrumienią i dodajemy mięso razem z ziołami i wyciśniętym czosnkiem. Mięso parę minut podsmażamy i dodajemy pomidory z puszki. Sos gotujemy na wolnym ogniu aż ładnie zgęstnieje i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

2. Sos beszamelowy : W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybki mieszamy trzepaczką aby nie porobiły się grudki. Powoli wlewamy mleko cały czas mieszając energicznie trzepaczką do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy sos gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. Sos powinien mieć konsystencję lejącego się budyniu.

3. Faszerowanie:  Do naczynia żaroodpornego wylewamy na dno 1/2 sosu beszamelowego i układamy na nim obrane ze skóry, przekrojone na połówki i wydrążone kabaczki, które uprzednio z każdej strony solimy i posypujemy pieprzem. W środek każdego kabaczka wkładamy farsz mięsny, całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Na górę możemy dodać poszatkowaną szałwię. 4. Pieczenie Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy od 1-1,5 godziny. Naczynie na pierwsze 30 minut możemy przykryć folią. Tak przygotowane kabaczki możemy podawać jako osobne danie lub z makaronem czy też kaszą.

kabaczek zapiekany z sosem na beszamelu

kabaczek zapiekany z sosem2

kabaczek zapiekany z sosem1

kabaczek zapiekany z sosem3

kabaczek

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (9 votes cast)
Kabaczki zapiekane z farszem mięsnym na beszamelu, 4.7 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013