Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Babeczki z jagodami i czekoladą

Babeczki z jagodami i czekoladą

Przepis na ok.10 babeczek

babeczki z jagodami

babeczki z jagodami

  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 75 g roztopionego masła lub margaryny
  • 225 g mąki pszennej
  • 90 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 kostek czekolady
  • 10 łyżeczek jagód z sokiem lub dżemu jagodowego
  • 2 łyżeczki płaskie mąki ziemniaczanej – do zagęszczenia  jagód

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Produkty płynne mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki po czym dodajemy produkty sypkie i szybko mieszamy trzepaczką do połączenia składników aby nie było grudek. Ciasto wylewamy do 2/3 wysokości foremek . Jagody z sokiem wlewamy do garnuszka razem z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy aż owoce zgęstnieją ( możemy także użyć dżemu jagodowego wtedy od razu układamy go na cieście). Na wierzch babeczek układamy po łyżeczce jagód i kostce czekolady. Foremki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy od 20-25 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem.

babeczki z jagodami

babeczki z jagodami

babeczki z jagodami

babeczki z jagodami

babeczki z jagodami

babeczki z jagodami

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (9 votes cast)
Babeczki z jagodami i czekoladą, 4.9 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

2 Komentarze do wpisu “Babeczki z jagodami i czekoladą”

  1. gin pisze:

    Pyszne! Musiały smakować latem :)

    • Diana pisze:

      Dzięki przetworom w słoiczkach (mówię tutaj o jagodach) smakują także jesienią :-)

DianaGotuje.pl 2013