Jesteś tutaj: Strona główna > z królika > Królik w białym winie z ziołami i warzywami

Królik w białym winie z ziołami i warzywami

Przepis na ok. 6 porcji

królik w winie z warzywami i ziołami

królik w winie z warzywami i ziołami

  • tuszka królika
  • 3 duże marchewki
  • biała część pora
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 3 cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 małych ziemniaków
  • garść ziół: rozmaryn, cząber, szałwia
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml białego wina półwytrawnego
  • 5 łyżek octu winnego cytrynowego
  • 50 ml oliwy
  • woreczek do pieczenia

Królika porcjujemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, octem i oliwą. Zioła myjemy , lekko szatkujemy i dodajemy do tuszki. Królika chowamy najlepiej na noc do lodówki aby się zamarynował. Warzywa kroimy w dużą kostkę, solimy, posypujemy pieprzem, mieszamy z królikiem i wszystko wkładamy do woreczka do pieczenia razem z białym winem. Woreczek zawiązujemy i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny.

królik w winie z warzywami i ziołami

królik w winie z warzywami i ziołami

królik w winie z warzywami i ziołami

królik w winie z warzywami i ziołami

królik w winie z warzywami i ziołami

królik w winie z warzywami i ziołami

królik w winie z warzywami i ziołami

królik w winie z warzywami i ziołami

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (12 votes cast)
Królik w białym winie z ziołami i warzywami, 4.5 out of 5 based on 12 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

3 Komentarze do wpisu “Królik w białym winie z ziołami i warzywami”

  1. Maryla pisze:

    Aż mi przyszła ochota na królika , mniam

  2. Szczerze mówiąc, Twoim przepisom daleko do taniego gotowania :-) Pozdrawiam

    • Diana pisze:

      Może nie wszystkie obiady są za 5 zł ale uważam, że jeżeli kupujemy tuszkę królika za 30 zł i jest to obiad na 6-7 osób to wychodzi nam po 5 zł za osobę za mięso. Warzywa podstawowe jak ziemniaki, marchew, por czy cebula to już są groszowe sprawy a wino do gotowania używamy jak najtańszego więc po podliczeniu wychodzi obiad ok. 7 zł za osobę co jak dla mnie jest ceną przystępną. A jeśli chcemy jeszcze oszczędzić możemy podjechać na najbliższą wieś i tam rolnicy sprzedają króliki nawet po 16 zł za kilogram. Ja kupuję więcej i mrożę co już daje nam zysk. Oczywiście parę przepisów mam droższych ale wtedy koło przepisu zamieszczam adnotację , że jest to przepis drogi cenowo a co do reszty uważam , że jak na polskie realia są to ceny całkiem przystępne, pozdrawiam:-)
      Królik : 30 zł
      wino: np. 10 zł za 0,7 l= 4,30 zł za 0,3 l
      warzywa i oliwa już liczmy 12 zł
      suma: 46,30 : 6 osób = 7,70 zł za osobę

DianaGotuje.pl 2013