Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny > Golonka z kością w piwie i kapuście

Golonka z kością w piwie i kapuście

Przepis na 4 porcje

  • 4 golonka

    golonka z kością

    golonka z kością

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,3 l piwa
  • 8 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona w proszku
  • 3 łyżeczki kminku
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
celebro semi dry red

celebro semi dry red

Golonkę myjemy, golimy i wkładamy do szybkowara razem z marchewką, pietruszką, porem, selerem i kostką rosołową po czym po zamknięciu szybkowara gotujemy ok. pół godziny. Kapustę szatkujemy i gotujemy ok. 20 minut razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Po obgotowaniu kapustę odcedzamy. Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w osolonej wodzie aby były pól miękkie. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, kapustę, golonkę i na samą górę kapustę. Warstwy posypujemy solą lub jarzynka, pieprzem, kminkiem i papryką. Całość zalewamy piwem i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok. pół godziny tak aby smaki przeszły ale mięso nie wyschło. Tak przygotowaną golonkę podajemy z chrzanem i musztardą oraz piwem. Jeżeli nie jesteśmy smakoszami piwa możemy do mięsa wybrać wino czerwone np. CELEBRO SEMI DRY RED. Więcej informacji o winie można znaleźć na stronie www.facebook.com/KlubCelebro

golonka z kością

golonka z kością

golonka z koscią

golonka z koscią

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (12 votes cast)
Golonka z kością w piwie i kapuście, 4.9 out of 5 based on 12 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013