Jesteś tutaj: Strona główna > z drobiu > Indyk pieczony w ciemnym piwie z warzywami

Indyk pieczony w ciemnym piwie z warzywami

Przepis na 6 porcji

indyk w piwie

indyk w piwie

  • 6 pałek indyczych
  • 0,5 l ciemnego piwa typu guinness
  • 5 marchewek
  • 6 ziemniaków
  • 5 dużych pieczarek
  • 5 szalotek
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • biała część pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • parę gałązek świeżego rozmarynu
  • parę gałązek świeżego cząbru
  • parę listków szałwii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
celebro

Celebro semi dry white

Indyka nacieramy solą, pieprzem, oliwą i układamy w żaroodpornym naczyniu. Marchewki, pieczarki i ziemniaki kroimy w plastry i razem z resztą warzyw w całości dodajemy do mięsa. Mięso z warzywami zalewamy piwem wymieszanym z miodem, dodajemy zioła i ząbki czosnku i przykrywamy naczynie folią lub pokrywką. Indyka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 2,5-3 godzin do momentu aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Podajemy z pieczywem. Do potrawy idealnie będzie pasowało białe półwytrawne francuskie wino CELEBRO wcześniej schłodzone. Zapraszam na www.facebook.com/KlubCelebro  jak ktoś lubi dobre wino :)

indyk w piwie

indyk w piwie

indyk w piwie

Indyk w piwie

indyk w piwie

indyk w piwie

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (15 votes cast)
Indyk pieczony w ciemnym piwie z warzywami, 4.7 out of 5 based on 15 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013