Jesteś tutaj: Strona główna > z drobiu > Udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem

Udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem

Przepis na 6 porcji

kurczak z jałowcem

kurczak z jałowcem

  • 6 udek z kurczaka
  • 0,5 l ciemnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • garstka jagód jałowca
  • garść świeżego rozmarynu
  • parę gałązek cząbru
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 8 ząbków czosnku

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem i układamy w brytfance. Czosnek kroimy w paski, cebule w krążki i układamy na kurczaku razem z ziołami i jałowcem. Całość zalewamy piwem wymieszanym z miodem ( jeżeli używamy słodkiego piwa miód możemy pominąć). Udka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 2 – 3 godzin aż mięso będzie miękkie a piwo odparuje. Możemy podawać udka z pieczywem lub ziemniaczkami.

kurczak z jałowcem

kurczak z jałowcem

kurczak z jałowcem

kurczak z jałowcem

kurczak z jałowcem

kurczak z jałowcem

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (14 votes cast)
Udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem, 4.6 out of 5 based on 14 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

3 Komentarze do wpisu “Udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem”

  1. Michał pisze:

    Uwielbiam pieczone udka. Już czuję ten aromat – jałowiec, rozmaryn. A same udka… piękny kolor, pięknie upieczone. Jednym słowem: MNIAM :)

  2. Diana pisze:

    a jeszcze lepsze są odgrzane na dzień następny :-)

  3. Luka pisze:

    Piękny złocisty kolor, robiłam podobnie tylko bez piwa, udka z cytryną, miodem i zapieknami ziemniaczkami(,kuchnia lidla,), mniam :)

DianaGotuje.pl 2013