Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny > Pulpeciki z sosem pieczarkowym

Pulpeciki z sosem pieczarkowym

Przepis na 4 porcje

pulpeciki z sosem pieczarkowym

pulpeciki z sosem pieczarkowym

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • garść świeżej bazylii i oregano
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej
  • 4  kopiaste łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy i 4 kulki ziela angielskiego

Mięso mielone wyrabiamy rękoma z jajkiem, posiekanymi ziołami i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem a gdy mięso jest za rzadkie aby uformować kotlety dosypujemy bułki tartej i jeszcze raz wyrabiamy masę. Z mięsa formujemy pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej po czym podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Pieczarki przekładamy do garnka, wlewamy 2 -3 szklanki wody i chwilę gotujemy. Sos miksujemy ( lub pozostawiamy pieczarki w całości) dodajemy listek laurowy i ziele angielskie po czym zagęszczamy sos śmietaną rozrobioną z mąką. Do sosu wkładamy pulpety i całość gotujemy na wolnym ogniu jakieś 15 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby dolewamy wodę jak sos jest za gęsty. Pulpeciki możemy podawać z ryżem, makaronem lub kaszą.

pulpeciki z sosem pieczarkowym

pulpeciki z sosem pieczarkowym

pulpeciki z sosem pieczarkowym

pulpeciki z sosem pieczarkowym

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (21 votes cast)
Pulpeciki z sosem pieczarkowym, 4.2 out of 5 based on 21 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013