Podgrzybki z sosem i ziemniakami
Przepis na 2-4 porcji ( grzyby najlepiej kupować w sezonie kiedy są niedrogie i mrozić)
- 400 g podgrzybków
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 300 g śmietany
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 kostka grzybowa
- oliwa do smażenia
Podgrzybki oczyszczamy, kroimy na większe kawałki i chwile podgotowujemy. Grzyby odcedzamy i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Grzyby zalewamy wodą lub wodą z gotowania , dodajemy kostkę grzybową, listki laurowe i ziele angielskie i całość dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Do sosu dodajemy koperek i zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką i odrobiną wody z sosu. Całość energicznie mieszamy aby nie porobiły się grudki, doprawiamy solą i pieprzem po czym podajemy z ziemniaczkami lub makaronem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy trochę wody a jak za rzadki to trzymamy sos na ogniu aż odparuje.

podgrzybki z sosem

podgrzybki z sosem
Podgrzybki z sosem i ziemniakami,
Zobacz podobne przepisy
loading...