Jesteś tutaj: Strona główna > grzyby > Podgrzybki z sosem i ziemniakami

Podgrzybki z sosem i ziemniakami

Przepis na 2-4 porcji ( grzyby najlepiej kupować w sezonie kiedy są niedrogie i mrozić)

podgrzybki z sosem

podgrzybki z sosem

  • 400 g podgrzybków
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 300 g śmietany
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 kostka grzybowa
  • oliwa do smażenia

Podgrzybki oczyszczamy, kroimy na większe kawałki i chwile podgotowujemy. Grzyby odcedzamy i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Grzyby zalewamy wodą lub wodą z gotowania , dodajemy kostkę grzybową, listki laurowe i ziele angielskie i całość dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Do sosu dodajemy koperek i zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką i odrobiną wody z sosu. Całość energicznie mieszamy aby nie porobiły się grudki, doprawiamy solą i pieprzem po czym podajemy z ziemniaczkami lub makaronem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy trochę wody a jak za rzadki to trzymamy sos na ogniu aż odparuje.

podgrzybki z sosem

podgrzybki z sosem

podgrzybki z sosem

podgrzybki z sosem

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
Podgrzybki z sosem i ziemniakami, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013