Makaron z tuńczykiem, pomidorami i brokułami
Przepis na 4 porcje
- 400 g makaronu rurki
- puszka tuńczyka w oleju
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki pasty paprykowej ( lub papryki)
- 1/2 brokuła
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- garść ziół: bazylia, oregano, szałwia
Na patelni podsmażamy na oliwie wyciśnięty czosnek, startą marchewkę, kukurydzę i tuńczyka. Do całości dodajemy pomidory pokrojone z puszki, pastę paprykową lub koncentrat pomidorowy, zioła poszatkowane i całość gotujemy na wolnym ogniu aż pomidory zmiękną. Podgotowanego brokuła dodajemy do sosu i całość zabielamy jogurtem rozrobionym z odrobiną sosu. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i wrzucamy do sosu z odrobina wody z gotowania. Sos z makaronem gotujemy aby całość się połączyła i po wyłożeniu na talerze posypujemy startym parmezanem.

makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i brokułami,
Zobacz podobne przepisy
loading...
bardzo lubię tego typu kombinację
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/