Jesteś tutaj: Strona główna > makarony > Makaron z tuńczykiem, pomidorami i brokułami

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i brokułami

Przepis na 4 porcje

makaron z tunczykiem

makaron z tuńczykiem

  • 400 g makaronu rurki
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pasty paprykowej ( lub papryki)
  • 1/2 brokuła
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • garść ziół: bazylia, oregano, szałwia

Na patelni podsmażamy na oliwie wyciśnięty czosnek, startą marchewkę, kukurydzę i tuńczyka. Do całości dodajemy pomidory pokrojone z puszki, pastę paprykową lub koncentrat pomidorowy, zioła poszatkowane i całość gotujemy na wolnym ogniu aż pomidory zmiękną. Podgotowanego brokuła dodajemy do sosu i całość zabielamy jogurtem rozrobionym z odrobiną sosu. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i wrzucamy do sosu z odrobina wody z gotowania. Sos z makaronem gotujemy aby całość się połączyła i po wyłożeniu na talerze posypujemy startym parmezanem.

makaron z tunczykiem

makaron z tuńczykiem

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i brokułami, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Jeden komentarz do wpisu “Makaron z tuńczykiem, pomidorami i brokułami”

  1. Jagienka pisze:

    bardzo lubię tego typu kombinację ;-)
    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

DianaGotuje.pl 2013