Kluski na parze z sosem jagodowym
Przepis na 2 porcje
- 1 szklanka soku jagodowego z jagodami
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki śmietany
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 6 klusek do gotowania na parze
Jeżeli używamy jagód świeżych :
- 1 szklanka jagód
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki wody
- łyżeczka cukru
Jagody razem z wodą wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia ( jeżeli używamy świeżych owoców gotujemy je z cukrem i wodą aż uzyskamy ciemny sok). Śmietanę rozrabiamy z mąką i odrobiną wody z gotowania jagód i zagęszczamy sos ciągle mieszając aby nie powstały grudki przez ok. 5 minut. Kluski gotujemy na parze przez 3 minuty i po wyłożeniu na talerze polewamy sosem.

kluski na parze z sosem jagodowym

kluski na parze z sosem jagodowym
Kluski na parze z sosem jagodowym,
Zobacz podobne przepisy
loading...