Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Przepis na 4 porcje

chłodnik z botwinki

chłodnik z botwinki

  • 1 l maślanki
  • 2 średnie pęczki botwinki
  • 1 kostka rosołowa
  • 5 rzodkiewek
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 ogórek zielony gruntowy
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Botwinkę myjemy, odcinamy liście (nie dodajemy ich do chłodnika), łodyżki kroimy w paseczki a buraczki ścieramy na dużych oczkach tarki. Botwinkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby tylko przykryć warzywa, dodajemy kostkę rosołową i po zagotowaniu gotujemy ok. 10 minut tak aby botwinka była lekko chrupiąca. Po ostygnięciu do botwinki dodajemy starte na grubych oczkach tarki rzodkiewki i ogórki po czym całość zalewamy maślanką i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Chłodnik wkładamy do lodówki i podajemy zimny z ugotowanym na twardo jajkiem.

chłodnik z botwinki

chłodnik z botwinki

chłodnik z botwinki

chłodnik z botwinki

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (15 votes cast)
Chłodnik z botwinki, 4.5 out of 5 based on 15 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013