Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy

Przepis na ok. 6 porcji

zupa z kalarepy

zupa z kalarepy

  • 2 litry bulionu
  • 1 duża kalarepa lub 2 małe
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • łyżka mąki pszennej

Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, ząbek czosnku wyciskamy i wszystko dodajemy do bulionu razem z pietruszką i selerem. Kalarepę obieramy ze skóry i ścieramy na dużych oczkach tarki dodając do reszty produktów. Zupę gotujemy na wolnym ogniu razem z listkiem laurowym i zielem angielskim do momentu aż warzywa zmiękną. Pietruszkę i seler po ugotowaniu wyrzucamy. Liście kalarepy bez łodyg kroimy w paseczki i dodajemy do zupy gotując aż zmiękną. Całość doprawiamy solą , pieprzem i oliwą i zabielamy śmietaną lub jogurtem greckim rozrobionym z łyżką mąki. Na koniec zupę posypujemy koperkiem.

zupa z kalarepy

zupa z kalarepy

zupa z kalarepy

zupa z kalarepy

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (13 votes cast)
Zupa z kalarepy, 4.5 out of 5 based on 13 ratings

Zobacz podobne przepisy

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013