Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Ucierane ciasto razowe z jabłkami i kardamonem

Ucierane ciasto razowe z jabłkami i kardamonem

Przepis na blaszkę o wym. 20 x35 cm – duża keksówka

ciasto razowe ucierane z jabłkiem

ciasto razowe ucierane z jabłkiem

  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej razowej ( ja dałam grubo mieloną)
  • 120 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka brązowego cukru

Jabłka kroimy w plasterki i zasypujemy kardamonem, cynamonem i łyżeczką brązowego cukru-mieszamy. Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą białą masę po czym dodajemy ciągle miksując mleko, sól i jajka. Na koniec do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy mikserem gładkie lejące ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Na wierzch ciasta układamy jabłka lekko wciskając je w środek ciasta. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od. 45 do 55 minut do tzw. suchego patyczka. Takie ciasto z powodzeniem możemy podawać naszym dzieciom zamiast tradycyjnych słodyczy. Zamiast jabłek możemy używać innych owoców np. śliwek, brzoskwiń czy truskawek.

ciasto razowe ucierane z jabłkiem

ciasto razowe ucierane z jabłkiem

ciasto razowe ucierane z jabłkiem

ciasto razowe ucierane z jabłkiem

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
Ucierane ciasto razowe z jabłkami i kardamonem, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013