Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Botwinka z wędzonym boczkiem i warzywami

Botwinka z wędzonym boczkiem i warzywami

Przepis na ok. 6 porcji

botwinka z wędzonym boczkiem i warzywami

botwinka z wędzonym boczkiem i warzywami

  • duży pęczek botwinki
  • 2 duże ziemniaki
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • garść fasolki szparagowej ( może być mrożona)
  • 300 g wędzonego boczku
  • 5 frankfuterek
  • 2 kostki rosołowe
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • kopiasta łyżka mąki
  • ok. 8 szklanek wody
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżka majeranku

Boczek , frankfuterki i kostki rosołowe zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Ziemniaki kroimy w kostkę, pora w paseczki marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce i razem z kawałkiem selera i fasolką dodajemy do wywaru. Botwinkę kroimy w paseczki i razem z wyciśniętym czosnkiem podduszamy na maśle. Dodajemy do reszty składników razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Zupę gotujemy pod przykryciem aż składniki zmiękną po czym wyjmujemy boczek i kiełbaski i kroimy w kostkę wrzucając z powrotem do zupy. Śmietanę rozrabiamy z mąką i odrobiną ciepłej wody i zabielamy zupę. Całość doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy wody.

botwinka z wędzonym boczkiem i warzywami

botwinka z wędzonym boczkiem i warzywami

botwinka z wędzonką

botwinka z wędzonką

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (14 votes cast)
Botwinka z wędzonym boczkiem i warzywami, 4.7 out of 5 based on 14 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013