Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Babka żytnia z jabłkami i lnem

Babka żytnia z jabłkami i lnem

Przepis na małą keksówkę

babka żytnia z jabłkami

babka żytnia z jabłkami

  • 150 g mąki żytniej
  • 50 g mielonego lnu (ewentualnie mielonych migdałów lub orzechów)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 75 g masła
  • 75 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 jabłka

Jabłka kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem. Brązowy cukier razem z miodem i masłem rozpuszczamy w rondelku i przestudzamy . Trzepaczką mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mielonym lnem, rozpuszczonym masłem z cukrem i miodem, mlekiem i jajkiem. Do ciasta wrzucamy jabłka, mieszamy łyżką i wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( grzałki góra-dół) i pieczemy od 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto możemy polać polewą. Ciasto jest lekkie o lekko karmelowym smaku i co najważniejsze zdrowe.

Polewa:

  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżeczka masła
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki wody

Składniki na polewę podgrzewamy na wolnym ogniu aż polewa lekko zgęstnieje po czym polewamy nią ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.

babka żytnia z jabłkami

babka żytnia z jabłkami

babka żytnia z jabłkami

babka żytnia z jabłkami

babka żytnia z jabłkami

babka żytnia z jabłkami

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (16 votes cast)
Babka żytnia z jabłkami i lnem, 4.4 out of 5 based on 16 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013