Jesteś tutaj: Strona główna > z drobiu > Skrzydełka indycze zapiekane z jabłkami i rozmarynem

Skrzydełka indycze zapiekane z jabłkami i rozmarynem

Przepis na 4 porcje

indyk z jabłkami i rozmarynem

indyk z jabłkami i rozmarynem

  • 4 skrzydła indycze
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 kwaśne jabłka

 

Skrzydełka myjemy, przekrawamy na 2 części i nacieramy marynatą zrobioną z miodu, oliwy, rozmarynu i wyciśniętego czosnku. Skrzydełka układamy w żaroodpornym naczyniu i oprószamy solą i pieprzem. Jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne i układamy w naczyniu razem z indykiem. Naczynie zakrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godziny. Po upływie czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze pół godziny do zrumienienia skórki. Skrzydełka powinny być miękkie i odchodzić od kości. Jeżeli mięso będzie twardawe należy je piec nieco dłużej w razie potrzeby podlewając wodą aby mięso nie wyschło.

indyk z jabłkami i rozmarynem

indyk z jabłkami i rozmarynem

indyk z jabłkami i rozmarynem

indyk z jabłkami i rozmarynem

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (16 votes cast)
Skrzydełka indycze zapiekane z jabłkami i rozmarynem, 4.8 out of 5 based on 16 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Jeden komentarz do wpisu “Skrzydełka indycze zapiekane z jabłkami i rozmarynem”

  1. Wyglądają przepysznie. Świetny dobór składników i połączeń smaków. Super !

DianaGotuje.pl 2013