Jesteś tutaj: Strona główna > desery, placki > Naleśniki pszenno-żytnie z gruszką i serem

Naleśniki pszenno-żytnie z gruszką i serem

Przepis na ok. 6 naleśników

naleśniki pszenno żytnie

naleśniki pszenno żytnie

  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 3 kopiaste łyżki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenie
  • 3 gruszki
  • łyżka brązowego cukru
  • kieliszek rumu
  • biały serek do smarowania

Mąkę, jajko, mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli miksujemy na gładką masę konsystencji rzadkiej śmietany. Naleśniki wylewamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron, nadmiar tłuszczy odciskamy na ręczniku papierowym.

Gruszki obieramy ze skórek i gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka z brązowym cukrem i kieliszkiem rumu. Na wolnym ogniu dusimy owoce do uzyskania dżemu. Naleśniki smarujemy serem i dżemem i zawijamy w rulonik lub trójkąty. Możemy podpiec naleśniki ponownie na patelni lub w piekarniku aby były bardziej chrupiące. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

naleśniki pszenno- żytnie

naleśniki pszenno- żytnie

naleśniki pszenno żytnie

naleśniki pszenno żytnie

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (13 votes cast)
Naleśniki pszenno-żytnie z gruszką i serem, 5.0 out of 5 based on 13 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013