Jesteś tutaj: Strona główna > kluski > Kluski żytnie z serem i boczkiem

Kluski żytnie z serem i boczkiem

Przepis na ok. 30 klusek

kluski z serem żytnie

kluski z serem żytnie

  • 500 g białego sera
  • 3 całe jajka ( jeżeli dajemy same żółtka to dajmy ich 4 lub 5)
  • szczypta soli
  • mąka żytnia
  • mąka pszenna
  • 400 g wędzonego boczku

 

 

Ser wrzucamy do miski razem z jajkami i szczyptą soli i mieszamy widelcem. Stopniowo do sera dosypujemy mąkę żytnią ugniatając ciasto rękoma do uzyskania konsystencji klejącej plasteliny. Przekładamy ciasto na stolnicę i podsypujemy mąką pszenną tak aby ciasto było elastyczne i odchodziło od rąk. Z ciasta formujemy rulon i nożem wykrawamy kluski, które wrzucamy na osoloną gotującą się wodę. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 3 minuty. Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek i dodajemy kluski. Całość chwilkę podsmażamy. Takie kluseczki możemy podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Nie podałam w przepisie dokładnej ilości mąki gdyż ciasto zależy od wilgotności sera i wielkości jajek i raz dodajemy więcej lub mniej mąki dlatego najważniejsze aby ciasto uzyskało konsystencję plasteliny i odchodziło od rąk.

kluski z serem żytnie

kluski z serem żytnie

kluski z serem żytnie

kluski z serem żytnie

kluski z serem żytnie1

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (14 votes cast)
Kluski żytnie z serem i boczkiem, 5.0 out of 5 based on 14 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Jeden komentarz do wpisu “Kluski żytnie z serem i boczkiem”

  1. Polsko! Swojsko! Wyśmienicie :)

DianaGotuje.pl 2013