Kluski z serem z mąki żytniej z truskawkami
Przepis na ok. 30 klusek
- 500 g białego sera
- 3 całe jajka ( jeżeli dajemy same żółtka to dajmy ich 4 lub 5)
- 1/2 łyżeczki cukru
- mąka żytnia
- mąka pszenna
- 12 dużych truskawek
- łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
Ser wrzucamy do miski razem z jajkami i 1/2 łyżeczki cukru i mieszamy widelcem. Stopniowo do sera dosypujemy mąkę żytnią ugniatając ciasto rękoma do uzyskania konsystencji klejącej plasteliny. Przekładamy ciasto na stolnicę i podsypujemy mąką pszenną tak aby ciasto było elastyczne i odchodziło od rąk. Z ciasta formujemy rulon i nożem wykrawamy kluski, które wrzucamy na osoloną gotującą się wodę. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 3 minuty. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy pokrojone w plasterki truskawki, kluski i brązowy cukier. Całość podsmażamy aż truskawki lekko zmiękną. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem greckim.
Nie podałam w przepisie dokładnej ilości mąki gdyż ciasto zależy od wilgotności sera i wielkości jajek i raz dodajemy więcej lub mniej mąki dlatego najważniejsze aby ciasto uzyskało konsystencję plasteliny i odchodziło od rąk.

kluski z truskawkami

kluski z truskawkami
Kluski z serem z mąki żytniej z truskawkami,