Jesteś tutaj: Strona główna > placki, zapiekanki > Frittata z cukinią,ziemniakami i pieczarkami

Frittata z cukinią,ziemniakami i pieczarkami

Przepis na 4 średnie frittaty

frittata

frittata

  • 6 ziemniaków
  • 8 pieczarek
  • 1 spora cukinia
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • tarty ser mozzarella lub ser feta
  • sól
  • pieprz
  • 8 jajek

Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Cukinię, pomidory, czosnek i pora kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy na patelni aż warzywa zmiękną. Dodajemy ziemniaki i doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami. Warzywa dzielimy na 4 części po czym jedną porcję rozkładamy równo na dnie patelni posmarowanej tłuszczem, posypujemy serem i zalewamy roztrzepanymi 2 jajkami. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż jajka się zetną. Podobnie postępujemy z resztą omletów. Po przełożeniu frittaty na talerz posypujemy świeżą bazylią lub szałwią.

frittata

frittata

frittata

frittata

fritatta3

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (17 votes cast)
Frittata z cukinią,ziemniakami i pieczarkami, 4.5 out of 5 based on 17 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013