Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem

Ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem

Przepis na blaszkę o wymiarach 20×30 cm

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g pokrojonych w plasterki jabłek
  • cynamon
  • pół buteleczki olejku waniliowego ( nie jest konieczny)
  • kruszonka ( duża łyżka zimnego masła + 2 łyżki cukru+2 łyżki mąki pszennej)

Masło ucieramy na puszystą białą masę po czym ciągle ucierając mikserem dosypujemy cukier. Do masy wbijamy kolejno jajka i olejek nie przestając ucierać. Składniki suche mieszamy ze sobą i powoli dosypujemy do ciasta zmniejszając obroty miksera na mniejsze. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Jabłka układamy równo na wylanym cieście i posypujemy cynamonem. Masło, cukier i mąkę wyrabiamy palcami aby uzyskać sypką kruszonkę, którą posypujemy wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Do tego rodzaju ciasta możemy użyć różnego rodzaju owoców takich jak śliwki czy wiśnie.

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (18 votes cast)
Ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem, 5.0 out of 5 based on 18 ratings

Zobacz podobne przepisy

Tagi: ,

Jeden komentarz do wpisu “Ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem”

  1. naleśniki pisze:

    Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

DianaGotuje.pl 2013