Jesteś tutaj: Strona główna > grzyby, zupy > Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z makaronem

Porcja dla 4 osób

zupa grzybowa

zupa grzybowa

  • 250 gr podgrzybków
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • szklanka drobnego makaronu
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 szklanek bulionu
  • 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 4 kilki ziela angielskiego

Grzyby myjemy, kroimy w kostkę i obgotowujemy w wodzie przez 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z grzybami i czosnkiem na rozgrzanej oliwie z masłem. Grzyby przekładamy do garnka razem z porem, pietruszką i marchewką pokrojonymi w słupki oraz ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy całość ok. 40 minut tak aby warzywa były miękkie. Wrzucamy do zupy makaron i gotujemy aż będzie miękki. Doprawiamy śmietaną, natką pietruszki, solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęszczamy rozrobioną w odrobinie wody mąką.

zupa grzybowa

zupa grzybowa

zupa grzybowa

zupa grzybowa

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (16 votes cast)
Zupa grzybowa z makaronem, 4.6 out of 5 based on 16 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

2 Komentarze do wpisu “Zupa grzybowa z makaronem”

  1. Beata pisze:

    Świetna! Sama nie mogę się doczekać wypadów do lasu i świeżych grzybów… :)

  2. Marlena pisze:

    mniam, moja ulubiona !

DianaGotuje.pl 2013