Żeberka pieczone z kapustą i piwem
Przepis na 4 porcje
- 1,5 kg mięsnych żeberek
- 1 kg kiszonej kapusty
- 8 ziemniaków
- 2 szklanki mrożonej włoszczyzny ( lub świeżej)
- szklanka jasnego piwa
- 6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 kostka rosołowa
- oliwa
- kminek
- papryka w proszku
- 4 listki laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy solą, pieprzem , majerankiem i wyciśniętym czosnkiem. Mięso podsmażamy z każdej strony na patelni razem z pokrojoną w piórka cebulą. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i gotujemy w osolonej wodzie tak aby były półtwarde. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę oliwy i układamy obgotowane ziemniaki. Posypujemy je pieprzem. Na ziemniaki wykładamy połowę kapusty ( wcześniej kapustę przelewamy wrzątkiem i porządnie odciskamy z nadmiaru soku), którą posypujemy papryką, pieprzem i kminkiem. Na kapuście układamy żeberka, listki laurowe i ziele angielskie , włoszczyznę i resztę kapusty. Kapustę posypujemy ponownie papryką, pieprzem i kminkiem. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlewamy 1,5 szklanki gorącej wody i kostkę rosołową. Wywarem zalewamy danie. Na koniec podlewamy wszystko piwem, zakrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na godzinę. Po godzinie odkrywamy pokrywkę i pieczemy wszystko kolejną godzinę do półtorej tak aby płyny wyparowały a mięso było miękkie ( możemy podwyższyć temperaturę). Tak przygotowane żeberka są miękkie i soczyste.

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem
Żeberka pieczone z kapustą i piwem,
mniam !!!!!!!!!!