Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, z wieprzowiny > Żeberka pieczone z kapustą i piwem

Żeberka pieczone z kapustą i piwem

Przepis na 4 porcje

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

  • 1,5 kg mięsnych żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 8 ziemniaków
  • 2 szklanki mrożonej włoszczyzny ( lub świeżej)
  • szklanka jasnego piwa
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 kostka rosołowa
  • oliwa
  • kminek
  • papryka w proszku
  • 4 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy solą, pieprzem , majerankiem i wyciśniętym czosnkiem. Mięso podsmażamy z każdej strony na patelni razem z pokrojoną w piórka cebulą. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i gotujemy w osolonej wodzie tak aby były półtwarde. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę oliwy i układamy obgotowane ziemniaki. Posypujemy je pieprzem. Na ziemniaki wykładamy połowę kapusty ( wcześniej kapustę przelewamy wrzątkiem i porządnie odciskamy z nadmiaru soku), którą posypujemy papryką, pieprzem i kminkiem. Na kapuście układamy żeberka, listki laurowe i ziele angielskie , włoszczyznę i resztę kapusty. Kapustę posypujemy ponownie papryką, pieprzem i kminkiem. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlewamy 1,5 szklanki gorącej wody i kostkę rosołową. Wywarem zalewamy danie. Na koniec podlewamy wszystko piwem, zakrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na godzinę. Po godzinie odkrywamy pokrywkę i pieczemy wszystko kolejną godzinę do półtorej tak aby płyny wyparowały a mięso było miękkie ( możemy podwyższyć temperaturę). Tak przygotowane żeberka są miękkie i soczyste.

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

żeberka z kapustą i piwem

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (17 votes cast)
Żeberka pieczone z kapustą i piwem, 4.5 out of 5 based on 17 ratings

Zobacz podobne przepisy

Tagi: , ,

Jeden komentarz do wpisu “Żeberka pieczone z kapustą i piwem”

  1. sławek pisze:

    mniam !!!!!!!!!!

DianaGotuje.pl 2013