Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, z wołowiny > Wołowina z warzywami, ziołami i winem

Wołowina z warzywami, ziołami i winem

Przepis na 6-8 porcji

wołowina z warzywami

wołowina z warzywami

 

  • 1,5 kg wołowiny ( np. pręga) + kość z goleni
  • 12 pieczarek
  • 12-14 szalotek
  • 4 marchewki
  • puszka pomidorów
  • zioła: 8 gałązek tymianku, pół pęczka natki pietruszki, liść laurowy
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa

Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażamy pokrojone na większe kawałki mięso. Wołowinę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, pokrojone w piórka szalotki i pokrojone w słupki marchewki. Warzywa dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy bulion i wino aby wypłukać pozostały tłuszcz i przelewami. Zioła związujemy nitką i dodajemy do reszty składników. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Po godzinie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i odkrywamy pokrywkę aby sos trochę odparował. Danie możemy na koniec posolić jeżeli będzie to konieczne. Tak przygotowana wołowina jest mięciutka i soczysta. Możemy podawać mięso z ziemniaczkami , sałatkami lub pieczywem.

wołowina z warzywami

wołowina z warzywami

wołowina

wołowina

wołowina

wołowina

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (14 votes cast)
Wołowina z warzywami, ziołami i winem, 4.6 out of 5 based on 14 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013