Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, z wieprzowiny > Pulpety a la gołąbki

Pulpety a la gołąbki

Przepis na 4 porcje

pulpety a la gołąbki

pulpety a la gołąbki

  • 500 g mielonego mięsa z szynki
  • szklanka ryżu
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut aby lekko zmiękła. Do miski wrzucamy mięso, jajko, kapustę, wyciśnięte 2 ząbki czosnku i ryż. Całość ugniatamy rękoma na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli mięso jest za rzadkie dosypujemy bułki tartej aby pulpety dobrze się kleiły. Z mięsa formujemy pulpety, które podsmażamy na rozgrzanej oliwie.  Pulpety przekładamy do garnka a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą dodajemy do garnka z pulpetami. Pomidory miksujemy z pozostałym czosnkiem, koncentratem i cukrem, mieszamy ze szklanką wody i zalewamy sosem pulpety. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu aż sos odparuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Tak przygotowane pulpeciki smakują jak gołąbki a jest o wiele mniej pracy podczas przygotowania.

pulpety a la gołąbki

pulpety a la gołąbki

pulpety a la gołąbki

pulpety a la gołąbki

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (20 votes cast)
Pulpety a la gołąbki, 4.1 out of 5 based on 20 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

3 Komentarze do wpisu “Pulpety a la gołąbki”

  1. Marlena pisze:

    super, i mniej roboty

  2. graszka pisze:

    Robiłam,ale z otrębami owsianymi zamiast ryżu-bo tego wymaga moja dieta odchudzająca :) ) były pyszne!!!

DianaGotuje.pl 2013