Klopsiki w sosie brokułowym
Przepis na 4-6 porcji
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- brokuł
- 4 ząbki czosnku
- mała cebula
- 1 kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
- mąka
- bułka tarta
- małe jajko
- oliwa
- listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1/2 szklanki włoszczyzny ( marchewka, pietruszka, seler)
Mięso mielone wkładamy do miski razem z jajkiem, 2 ząbkami wyciśniętego czosnku, podsmażoną cebulką i całość zagniatamy na jednolitą masę rękoma. Doprawiamy solą i pieprzem i dosypujemy bułki tartej gdyby mięso było zbyt rzadkie. Z mięsa formujemy klopsiki, obtaczamy je w mące i podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z oliwą. Brokuła dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby przykryła brokuła. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, czosnek , kostkę rosołową , włoszczyznę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy, zabielamy śmietaną rozrobioną z odrobiną sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy zagęścić łyżką lub dwoma mąki pszennej ( zależy od gęstości sosu). Do sosu wkładamy klopsiki i gotujemy na wolnym ogniu parę minut. Możemy podawać z ziemniakami, kluskami czy kaszami.

pulpeciki w sosie brokułowym

pulpeciki w sosie brokułowym
Klopsiki w sosie brokułowym,
No to klops…