Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Ciasto przekładane jabłkami

Ciasto przekładane jabłkami

Przepis na dużą blachę

ciasto z jabłkiem

ciasto z jabłkiem

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • bułka tarta

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy na puszystą masę z margaryną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubite białka i mleko. Blachę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy 45 -60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ( grzałki góra dół ) do tzw. suchego patyczka.

Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i podsmażamy w garnuszku razem z cynamonem i odrobiną wody do uzyskania lekkiej konfitury. W razie potrzeby możemy dosłodzić. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto przekrawamy na pół i na dolną połowę wykładamy jabłka. Przykrywamy całość drugą połówką ciasta i całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ( do garnka wlewamy trochę wody, na garnek układamy metalową miskę z czekoladą i całość podgrzewamy mieszając aż czekolada rozpuści się). Zamiast czekolady możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub użyć gotowej polewy.

ciasto z jabłkiem

ciasto z jabłkiem

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (19 votes cast)
Ciasto przekładane jabłkami, 4.4 out of 5 based on 19 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013