Chleb wielozbożowy z ziarnami na zakwasie
Przepis na dużą keksówkę (32 x 16 cm)
Zaczyn
- 0,5 szklanki zakwasu żytniego
- 120 g mąki żytniej razowej
- 50 g mąki żytniej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Składniki na zakwas mieszamy razem i odstawiamy na 12 godzin pod przykryciem w ciepłe miejsce
Ciasto właściwe
- zaczyn
- 180 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki żytniej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 350 g ciepłej wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
Do zaczynu dodajemy wodę, miód, mąkę, sól i na koniec ziarna całość mieszając łyżką. Ciasto odstawiamy w misce na 1,5 godziny w ciepłe miejsce po czym wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę chleba możemy posypać ziarnami. Chleb w foremce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak aby ciasto podwoiło swoją objętość ( 3-5 godzin). Po wyrośnięciu chleb wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 200 stopni. Po 15 minutach obniżamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut. Chleb po wyjęciu z foremki studzimy na kratce kuchennej.
Jeżeli nie mamy czasu i chcemy przyśpieszyć wyrastanie chleba możemy do ciasta dodać łyżeczkę świeżych drożdży a wtedy ciasto urośnie w 1-1,5 godziny.

chleb wielozbożowy z ziarnami

chleb wielozbożowy

chleb wieloziarnisty
Chleb wielozbożowy z ziarnami na zakwasie,