Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb wielozbożowy z ziarnami na zakwasie

Chleb wielozbożowy z ziarnami na zakwasie

Przepis na dużą keksówkę (32 x 16 cm)

chleb wielozbożowy

chleb wielozbożowy

 

Zaczyn

  • 0,5 szklanki zakwasu żytniego
  • 120 g mąki żytniej razowej
  • 50 g mąki żytniej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

Składniki na zakwas mieszamy razem i odstawiamy na 12 godzin pod przykryciem w ciepłe miejsce

 

Ciasto właściwe

  • zaczyn
  • 180 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 350 g ciepłej wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego

 

Do zaczynu dodajemy wodę, miód, mąkę, sól i na koniec ziarna całość mieszając łyżką. Ciasto odstawiamy w misce na 1,5 godziny w ciepłe miejsce po czym wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę chleba możemy posypać ziarnami. Chleb w foremce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak aby ciasto podwoiło swoją objętość ( 3-5 godzin). Po wyrośnięciu chleb wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 200 stopni. Po 15 minutach obniżamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut. Chleb po wyjęciu z foremki studzimy na kratce kuchennej.

Jeżeli nie mamy czasu i chcemy przyśpieszyć wyrastanie chleba możemy do ciasta dodać łyżeczkę świeżych drożdży a wtedy ciasto urośnie w 1-1,5 godziny.

chleb wielozbożowy z ziarnami

chleb wielozbożowy z ziarnami

chleb wielozbożowy

chleb wielozbożowy

chleb wieloziarnisty

chleb wieloziarnisty

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (16 votes cast)
Chleb wielozbożowy z ziarnami na zakwasie, 4.9 out of 5 based on 16 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013