Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Babka z makiem

Babka z makiem

Przepis na blaszkę o średnicy 22 cm

babka z makiem

babka z makiem

  • 250 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 250 g cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciasta śmietankowy lub waniliowy

 

Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masła przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, aromat i mleko cały czas miksując. Do reszty składników dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszając łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. W tej temperaturze ciasto pieczemy 20 minut po czym temperaturę zwiększamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i wyjmujemy z foremki ( ja wyjęłam od razu i babka popękała). Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

babka z makiem

babka z makiem

babka z makiem

babka z makiem

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (16 votes cast)
Babka z makiem, 4.6 out of 5 based on 16 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013