Jesteś tutaj: Strona główna > z wołowiny > Stek z rostbefu wołowego

Stek z rostbefu wołowego

Przepis na 2 steki

stek

stek

  • 2 steki z rostbefu wołowego grubości 1,5 cm -2 cm
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina lub octu balsamicznego
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku

 

 

Wino, oliwę, musztardę, tymianek i wyciśnięty czosnek mieszamy razem i powstałą marynatą zalewamy mięso. Mięso w marynacie odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki ( najlepiej na całą noc) . Aby uzyskać średnio wysmażony stek smażymy mięso po 6 minut z każdej strony  na mocno rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą. Steki odstawiamy na chwilę aby mięso odpoczęło i na koniec solimy.Możemy podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym.

stek

stek

stek

stek

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (26 votes cast)
Stek z rostbefu wołowego, 4.6 out of 5 based on 26 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

3 Komentarze do wpisu “Stek z rostbefu wołowego”

  1. Maggie pisze:

    Ja najbardziej lubie taki lekko rozowy w srodku. Poezja :)

  2. Ewa pisze:

    Przepis wyśmienity, palce lizać to mało powiedziane. Steki przyrządzone wg tego przepisu smakowały wszystkim moim gościom, każdy chciał poznać przepis. Ja sama jestem pod wrażeniem, bo do tej pory moje steki nigdy nie były tak pyszne. W marynacie były całą noc:)

    • Diana pisze:

      W takim razie bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało i zapraszam do wypróbowania innych przepisów. Pozdrawiam :-)

DianaGotuje.pl 2013