Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Rosół wołowy z domowym makaronem

Rosół wołowy z domowym makaronem

Porcja dla 6 osób

rosół wołowy

rosół wołowy

  • 1-1,5 kg pręgi wołowej
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • mały por
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • łyżka suszonego lubczyku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Makaron:

  • 300 g mąki + mąka do podsypywania stolnicy
  • 3 jajka
  • 1 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżek ciepłej wody ( jak ciasto nie będzie za twarde nie trzeba dodawać)

Wszystkie składniki myjemy, warzywa obieramy i wrzucamy do garnka.Cebulę obieramy i opalamy na czarno nad palnikiem i dodajemy do reszty. Całość zalewamy zimną wodą tak aby woda była z 6 cm ponad składnikami . Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy wszystko do momentu aż mięso nie zmięknie. (Ja gotuję wszystko w szybkowarze bo po 30 minutach wszystko jest miękkie). Na koniec przecedzamy rosół i doprawiamy pieprzem, solą , natką pietruszki jak ktoś lubi to maggi. Podajemy z robionym makaronem.

Makaron:

Mąkę wyrzucamy na stolnicę z jajkami, oliwą i solą i ugniatamy tak aby powstało zwarte ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche możemy dodać trochę wody . Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko wałkiem i odstawiamy do wyschnięcia. Kiedy ciasto podeschnie układamy parę obsypanych mąką placków jeden na drugim i kroimy na cienkie paseczki. Makaron rozkładamy na stolnicy tak aby się nie sklejał, podsuszamy go po czym wrzucamy na gotującą się osoloną wodę a po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po odcedzeniu hartujemy zimną wodą.

rosół wołowy

rosół wołowy

rosół wołowy

rosół wołowy

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
Rosół wołowy z domowym makaronem, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013