Jesteś tutaj: Strona główna > makarony > Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Przepis na ok. 3 porcje

makaron z tuńczykiem

makaron z tuńczykiem

  • puszka tuńczyka w oliwie
  • pół czerwonej papryki lub 1 papryczka chilli
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • kubeczek serka mascarpone lub ricotty (250 ml)
  • 100 ml śmietany 18%
  • łyżka posiekanego koperku
  • parmezan do posypania
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • pół paczki makaronu rurki

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i kapary i chwile smażymy. Ser mascarpone mieszamy ze śmietaną i tuńczykiem i dodajemy do reszty składników razem z groszkiem. Sos doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i mieszamy z sosem i odrobiną wody z gotowania. Całość chwilę trzymamy na ogniu aby wszystko się połączyło i po przełożeniu na talerze posypujemy startym parmezanem.

makaron z tuńczykiem

makaron z tuńczykiem

makaron z tuńczykiem

makaron z tuńczykiem

makaron z tuńczykiem2

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
Makaron z tuńczykiem, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Jeden komentarz do wpisu “Makaron z tuńczykiem”

  1. Luka pisze:

    Uwielbiam makaronowe pyszności, dziś robiłam makaron ze szpinakiem i serem bałkańskim(lidl), następnym razem zrobię z tuńczykiem:)

DianaGotuje.pl 2013