Makaron fettuccine z brokułami i oliwkami
Porcja dla 2 osób
- 8 gniazdek makaronu fettuccine
- 6 różyczek brokuła
- 3 łyżeczki kaparów
- 10 czarnych oliwek
- 6 pomidorków koktajlowych
- kawałek białej części pora
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- oregano
- pieprz
- sól
Na patelni rozgrzewamy oliwę tak aby przykrywała całe dno po czym wrzucamy pokrojonego w krążki pora. Chwile podsmażamy i dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, pokrojone w kostkę ząbki czosnku, pokrojone na 4 części oliwki, kapary w całości i obgotowane brokuły o oregano i chwilę smażymy aż czosnek i pomidorki nie zmiękną. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i dodajemy do produktów na patelni. Podlewamy wszystko paroma łyżkami wody z gotowania makaronu i oliwą po czym wszystko dokładnie mieszamy na ogniu aby składniki się połączymy. Oliwy możemy dać wg. upodobania bo na surowo jest zdrowa.Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Rozkładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

fettuccine z brokułami
Zobacz podobne przepisy
loading...