Jesteś tutaj: Strona główna > placki > Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

Przepis na ok. 10 krokietów

krokiety

krokiety

  • 400 g gotowanego mięsa wołowego
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 6 dużych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka bułki tartej(niekoniecznie)
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • oliwa do smażenia

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • ok. 0,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Kapustę obgotowujemy i odcedzamy. Pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Mięso, kapustę, pieczarki i czosnek miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie zagęszczamy bułką tartą.

Mąkę mieszamy z mlekiem, solą i jajkami po czym dolewamy stopniowo wodę tak aby uzyskać jednolite ciasto konsystencji śmietany. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy kolejno naleśniki na złoty kolor. Każdy naleśnik odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i smarujemy farszem. Naleśniki zawijamy po bokach tak aby farsz nie wypadał i rolujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i podsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

krokiety

krokiety

krokiety

krokiety

krokiety

krokiety

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (17 votes cast)
Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami, 4.0 out of 5 based on 17 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

2 Komentarze do wpisu “Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami”

  1. Ola pisze:

    dzisiaj jadłam, nawet nie wiesz jak bardzo lubię krokiety ;)

DianaGotuje.pl 2013