Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny, z wołowiny > Kotleciki nadziewane mozzarellą z sosem pomidorowym

Kotleciki nadziewane mozzarellą z sosem pomidorowym

Przepis na 4 porcje

pulpety z mozzarellą

pulpety z mozzarellą

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • duża kulka mozzarelli ( podzielona na 8 części) lub 8 małych kulek ( w zalewie)
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka papryki w proszku
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej

Mięso mielone rozrabiamy w misce z jajkiem i bułką tartą i doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku. Mięso dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy placki i na środku układamy kulkę z mozzarelli, zamykamy ją w środku i formujemy pulpety. Podsmażamy mięso na oliwie z każdej strony i zdejmujemy z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną na małych oczkach marchewkę, pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek, bazylię i oregano. Sos chwile gotujemy i dodajemy pulpety. Doprawiamy solą, papryką, cukrem i pieprzem i dusimy aż marchew nie będzie miękka. W razie potrzeby podlewamy sos wodą, którą pod koniec gotowania odparowujemy aby sos zgęstniał. Pulpeciki możemy podawać z makaronem lub ryżem czy kuskusem.

pulpety z mozzarellą

pulpety z mozzarellą

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (13 votes cast)
Kotleciki nadziewane mozzarellą z sosem pomidorowym, 4.6 out of 5 based on 13 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013