Jesteś tutaj: Strona główna > z drobiu, z jagnięciny, z wołowiny > Domowy gyros z frytkami i sosami

Domowy gyros z frytkami i sosami

Przepis na 4 porcje

gyros

gyros

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 250 g mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • przyprawa gyros
  • sól
  • 8 ziemniaków
  • 1 l oleju do smażenia

sos czosnkowy

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

ostry sos

  • 6 łyżek ketchupu
  • 1/3 łyżeczki ostrego chilli

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę, spryskujemy oliwą, posypujemy przyprawą gyros i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem ( 2 ząbki), doprawiamy solą. Mięso mielone mieszamy z 1 łyżeczka przyprawy gyros i 2 ząbkami wyciśniętego czosnku, doprawiamy solą i formujemy nieduże kulki. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso drobiowe z wołowym do momentu aż nie zmięknie.

Ziemniaki obieramy i kroimy tak aby powstały frytki ( możemy użyć maszynki) i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu aż nie uzyskają złotego koloru. Po wyjęciu frytek z oleju odsączamy je na papierowym ręczniku.

Jogurt grecki mieszamy z majonezem, suszonym czosnkiem i wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą. Składniki ostrego sosu mieszamy razem po czym oba sosy odstawiamy na 1-2 godzin aby smaki się połączyły.

Gyrosa z frytkami i sosami podajemy z surówkami, sałatkami, cebulką.

gyros

gyros

gyros

gyros

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (17 votes cast)
Domowy gyros z frytkami i sosami, 4.6 out of 5 based on 17 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013