Chleb pszenny razowy na zakwasie
Przepis na dużą keksówkę ok.35 cm x 16 cm
Zaczyn:
- 85 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 290 g maki pszennej razowej
- 200 g startego na grubych oczkach jabłka łącznie ze skórkami
- 320 g ciepłej wody
Ciasto właściwe:
- zaczyn
- 2 kopiaste łyżki mleka w proszku
- 1,5 łyżki soli
- 300 g ciepłej wody
- 620 g mąki pszennej razowej
- łyżeczka świeżych drożdży ( tylko wtedy kiedy mamy młody zakwas)
Składniki na zaczyn mieszamy razem drewnianą łyżką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy ciepłą wodę, mleko i mąkę z solą dokładnie mieszając. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (od 1-2 godzin). Chleb wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na 15 min. Po upływie tego czasu obniżamy temp. do 210 stopni i pieczemy kolejne 15 min. Obniżamy ponownie temp. do 190 stopni i pieczemy 10 min. Po 10 min. obniżamy temp. do 160 stopni i pieczemy kolejne 10 min i wyjmujemy chleb z piekarnika. Chleb studzimy na kratce kuchennej.

chleb pszenny razowy

pszenny razowy
Chleb pszenny razowy na zakwasie,