Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb pszenny razowy na zakwasie

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Przepis na dużą keksówkę ok.35 cm x 16 cm

chleb pszenny razowy

chleb pszenny razowy

Zaczyn:

  • 85 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 290 g maki pszennej razowej
  • 200 g startego na grubych oczkach jabłka łącznie ze skórkami
  • 320 g ciepłej wody

Ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 2 kopiaste łyżki mleka w proszku
  • 1,5 łyżki soli
  • 300 g ciepłej wody
  • 620 g mąki pszennej razowej
  • łyżeczka świeżych drożdży ( tylko wtedy kiedy mamy młody zakwas)

Składniki na zaczyn mieszamy razem drewnianą łyżką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy ciepłą wodę, mleko i mąkę z solą dokładnie mieszając. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (od 1-2 godzin). Chleb wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na 15 min. Po upływie tego czasu obniżamy temp. do 210 stopni i pieczemy kolejne 15 min. Obniżamy ponownie temp. do 190 stopni i pieczemy 10 min. Po 10 min. obniżamy temp. do 160 stopni i pieczemy kolejne 10 min i wyjmujemy chleb z piekarnika. Chleb studzimy na kratce kuchennej.

chleb pszenny razowy

chleb pszenny razowy

pszenny razowy

pszenny razowy

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Chleb pszenny razowy na zakwasie, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013