Chleb pszenny na zakwasie żytnim
Przepis na małą keksówkę 12×27 cm
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki pszennej
- szklanka ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży ( jeżeli mamy dobry zakwas nie są konieczne)
- ziarna do posypania
Wszystkie składniki mieszamy parę minut używając haka i odstawiamy na godzinę do wyrośnięci. Ciasto jeszcze raz mieszamy, przekładamy do keksówki, posypujemy ziarnami i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1,5h). Chleb wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut po czym obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb studzimy na kratce kuchennej.

chleb pszenny

chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie
Chleb pszenny na zakwasie żytnim,
Zobacz podobne przepisy
loading...