Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Przepis na małą keksówkę 12×27 cm

chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży ( jeżeli mamy dobry zakwas nie są konieczne)
  • ziarna do posypania

 

 

Wszystkie składniki mieszamy parę minut używając haka i odstawiamy na godzinę do wyrośnięci. Ciasto jeszcze raz mieszamy, przekładamy do keksówki, posypujemy ziarnami i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1,5h). Chleb wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut po czym obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb studzimy na kratce kuchennej.

chleb pszenny

chleb pszenny

chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (11 votes cast)
Chleb pszenny na zakwasie żytnim, 4.9 out of 5 based on 11 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013